„Spokojna głowa” Kształcenie w zakresie świadczenia usług fryzjerskich w województwie mazowieckim.

Projekt „Spokojna głowa” powstał w odpowiedzi na przeprowadzoną wewnętrzną ankietę z której wynika, że aż 95% osób chorych na łuszczycę stara się unikać wizyt u fryzjera ze względu na stosunek pracowników do chorych. Sytuacja ta jest spowodowana niską świadomością na temat łuszczycy wśród fryzjerów lub kierowaniem się przez nich fałszywymi przekonaniami. Dlatego zdecydowaliśmy się dotrzeć do fryzjerów z podstawowymi informacjami na temat chorób dermatologicznych. Jako młodzi ludzie chcemy reagować na wyzwanie społeczne jakim jest dyskryminacja ze względu na wygląd. Chcemy przeciwdziałać wykluczeniu osób chorych dermatologicznie poprzez propagowanie wiedzy o chorobach skóry wśród uczniów szkół i techników fryzjerskich. Uważamy, że brak wiedzy i krzywdzące uprzedzenia przyczyniają się do dyskryminacji chorych. Wstyd wywołany negatywnymi doświadczeniami prowadzi do samoizolacji chorego, tymczasem chcemy, żeby osoby o odmiennym wyglądzie czuły się dobrze we własnej skórze. Chcemy zachęcić fryzjerów, by zrozumieli dylematy osoby chorej, a także poczucie napiętnowania. Zależy nam, aby chorzy mogli korzystać z usług fryzjerskich bez uczucia wstydu i dyskomfortu. Problem, który nakreślamy w tym projekcie to początek zmian w postrzeganiu osoby zagrozonej wykluczeniem i szansa na podniesienie komfortu życia osób chorych. Wierzymy, że realizacja projektu przyczyni się do zmniejszenia stygmatyzacji i dyskryminacji osób chorych na schorzenia skórne.

Projekt skierowany jest do uczniów szkół i techników fryzjerskich na terenie województwa mazowieckiego. To oni w przyszłości będą budować rynek pracy i od nich będzie zależało w jaki sposób będą traktowani klienci o specjalnych potrzebach.

Uczniowie szkół i techników fryzjerskich zostali przeszkoleni z zakresu profesjonalnego świadczenia usług osobom z łuszczycą i innymi chorobami skóry głowy. Działania obejmowały, zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną. W części teoretycznej omówione zostały podstawowe choroby skóry głowy, w tym łuszczyca, wybrane zabiegi fryzjerskie, sposoby prowadzenia rozmowy z kientem oraz produkty zalecane i niezalecane osobom z chorobami skóry głowy. Natomiast działania praktyczne obejmowały badanie trychologiczne za pomocą kamery.

Co osiągneliśmy?

W ramach projektu udało nam się dotrzeć do przyszłych fryzjerów z kluczowymi informacjami zarówno, na temat chorób skóry głowy, jak i świadczenia usług osobom ze specjalnymi potrzebami pielęgnacyjnymi. Przekazaliśmy  uczestnikom wiedzę na temat efektywnej pracy z łuszczykiem, metod prowadzenia kompleksowego wywiadu z klientem oraz edukacji klienta pod kątem doboru właściwej pielęgnacji obszarów zmienionych chorobowo. Dzięki szkoleniom przyszli fryzjerzy podnieśli swoje kompetencje zawodowe oraz zwiększyli swoją pewność siebie podczas pracy z klientem ze zmianami skórnymi. Teraz bez problemu uczestnicy szkolenia potrafią rozpoznać najczęstrze choroby skóry głowy oraz wiedzą jaki profil usługi dopasować do potrzeb dermatologicznych kienta.

Projekt został sfinansowany przez Europejski Korpus Solidarności.