„Spokojna głowa” Kształcenie w zakresie świadczenia usług fryzjerskich w województwie podlaskim.

Projekt „Spokojna głowa” powstał w odpowiedzi na przeprowadzoną wewnętrzną ankietę z której wynika, że aż 95% osób chorych na łuszczycę stara się unikać wizyt u fryzjera ze względu na stosunek pracowników do chorych. Sytuacja ta jest spowodowana niską świadomością na temat łuszczycy wśród fryzjerów lub kierowaniem się przez nich fałszywymi przekonaniami. Dlatego zdecydowaliśmy się dotrzeć do fryzjerów z podstawowymi informacjami na temat chorób dermatologicznych. Jako młodzi ludzie chcemy reagować na wyzwanie społeczne jakim jest dyskryminacja ze względu na wygląd. Chcemy przeciwdziałać wykluczeniu osób chorych dermatologicznie poprzez propagowanie wiedzy o chorobach skóry wśród uczniów szkół i techników fryzjerskich. Uważamy, że brak wiedzy i krzywdzące uprzedzenia przyczyniają się do dyskryminacji chorych. Wstyd wywołany negatywnymi doświadczeniami prowadzi do samoizolacji chorego, tymczasem chcemy, żeby osoby o odmiennym wyglądzie czuły się dobrze we własnej skórze. Chcemy zachęcić fryzjerów, by zrozumieli dylematy osoby chorej, a także poczucie napiętnowania. Zależy nam, aby chorzy mogli korzystać z usług fryzjerskich bez uczucia wstydu i dyskomfortu. Problem, który nakreślamy w tym projekcie to początek zmian w postrzeganiu osoby zagrozonej wykluczeniem i szansa na podniesienie komfortu życia osób chorych. Wierzymy, że realizacja projektu przyczyni się do zmniejszenia stygmatyzacji i dyskryminacji osób chorych na schorzenia skórne.

Projekt skierowany jest do uczniów szkół i techników fryzjerskich na terenie województwa podlaskiego. To oni w przyszłości będą budować rynek pracy i od nich będzie zależało w jaki sposób będą traktowani klienci o specjalnych potrzebach.

Uczniowie szkół i techników fryzjerskich zostaną przeszkoleni z zakresu profesjonalnego świadczenia usług osobom z łuszczycą i innymi chorobami skóry głowy. Dzięki szkoleniom przyszli fryzjerzy podniosą swoje kompetencje zawodowe, będą potrafili rozpoznać najczęstrze choroby skóry i dopasować profil usługi do potrzeb dermatologicznego kienta.

Co osiągneliśmy?

Projekt został sfinansowany przez Europejski Korpus Solidarności.