„Ja, Kalejdoskop” Współpraca na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk.

Zauważyliśmy, że w Europie wiele osób chorujących na łuszczycę lub inne choroby skórne ma duże problemy w asymilacji z otoczeniem. Widoczne zmiany na skórze istotną przyczyną obniżenia jakości życia. Choroba przekłada się na relacje międzyludzkie, aktywność fizyczną, aktywność społeczno – zawodowa oraz kontakty z rodziną. Na co dzień w organizacjach w których działamy pracujemy z osobami dorosłymi nad różnymi projektami. Spotykamy ludzi z różnymi problemami, motywacjami oraz pomysłami. Dlatego też naszymi podstawowwymi narzędzimi muszą być umiejętności interpersonalne i komunikacyjne dopasowane do potrzeb osób dorosłych. Uważamy, ze każdy człowiek bez względu na wiek powinien spełniać swoje pasje, brać aktywny udział w życiu społecznym, zawodowym i rodzinnym. Choroby skóry nie są tym co powinno nas ograniczać w realizowaniu się! Chcemy pomóc osobom dorosłym, które z powodu swoich dolegliwości nie mają odwagi do wyjścia z cienia swojej choroby. Jesteśmy przekonani, że współpraca międzynarodowa umożliwia znalezienie i szerzenie uniwersalnych metod pracy z osobami dorosłymi, ich aktywizację w społeczeństwie oraz prowadzenie z nimi rzetelnego dialogu.

Uczestnicy naszego projektu to kadra, która na codzień pracuje z osobami dorosłymi. Są to osoby pełne determinacji i pasji do pracy. To ludzie, którzy pragną zaangażować się w działalność społeczną, chcą podejmować nowe działania i tym samym poprawiać jakość życia swoją i społeczeństwa.

W weekend 29.10 – 31.10 będzie miało miejsce międzynarodowe spotkanie partnerów w Warszawie.

Co osiągnęliśmy?

Projekt został sfinansowany w ramach programu Partnerstwa strategiczne na rzecz edukacji osób dorosłych Erasmus+.

Nasi partnerzy:

CS Great Britain